Cantine Menhir ‘Quota 29’ Primitivo

Herkomst: Italië – Apulië

Druif: Primitivo

Omschrijving: Geurend naar kersen, licht kruidig, tonen van vanille, een zwart pepertje, rozijntjes, cacao, krenten, mooi rijk en zwoel. Stevig en sappig van smaak, bitters, vlezig, zwarte kersen, aanwezige maar zachte tannine. Strakker en iets stoerder dan zijn broertje Negroamaro.

Volume: 0.75L

Lekker bij: Mooie combinatie met antipasti van charcuterie, geroosterd lamsvlees met wilde tijm en licht belegen kazen.

Temperatuur: 16 - 18 C.

Wanneer te serveren: Heerlijk nu te drinken, maar verbetert nog gedurende ongeveer 3 jaar.
  • € 11,95
Cantine Menhir ‘Quota 29’ Primitivo

Primitivo is een druif die intense en krachtige wijnen oplevert, met een intens fruitkarakter. Zo’n beetje als de Californische zinfandel, waar hij ook een verwantschap mee vertoont. De wijnmakers van de streek weten het fruit in de druif steeds beter te ‘vangen’ en de tannines te beteugelen, zodat ze er heerlijke soepele wijnen van weten te maken. Apulië, de hak van de Italiaanse laars, heeft zich ontwikkeld tot een van de populaire wijngebieden van Italië. Dat is niet zo gek, als je ziet dat de prijzen van de goede wijnen in veel klassieke wijnstreken tot grote hoogte gestegen zijn. Degenen die graag een goede Italiaanse wijn drinken voor een vriendelijke prijs, komen dan meer in het zuiden terecht. Een goede ontwikkeling ook voor het zuiden, dat daarmee meer geld krijgt om te investeren in kwaliteit. Dat zie je terug in de wijngaarden en de kelders. De fraaie wijnen die deze streek inmiddels voortbrengt, trekken internationaal de aandacht. En dat niet alleen, het zorgt er ook voor dat steeds meer wijnmakers van internationale allure naar deze streek trekken, om hier zeer fraaie wijnen te maken, zodat de reputatie alleen maar nog beter wordt. De oude Grieken vonden het al een perfecte streek voor de wijnbouw, vanwege het milde klimaat, in combinatie met een bij tijden frisse wind van zee. Logisch dat de druiven onder de zonnige omstandigheden hier een perfecte rijpheid ontwikkelen. Sterker nog, vanwege de krachtige zonneschijn worden hier druivenrassen gebruikt die in dat opzicht een extra stootje kunnen verdragen. En dat maakt de wijnen uit deze streek ook weer extra aantrekkelijk. Niet alleen is het leuk om eens een wijn van een andere druif te drinken dan een Cabernet of de Merlot, maar ook zijn deze eigen druiven beter in staat om in de hitte toch voldoende zuren en frisheid te behouden. De eigen druiven van de streek passen perfect bij het ongenaakbaar hete klimaat.