Taoba Saperavi

Herkomst: Georgië - Kakheti

Druif: Saperavi

Omschrijving: Geurend naar zwarte bessen, kers, viooltjes, zwarte peper, vanille en chocolade. Vol, krachtig en geconcentreerd van smaak met aanwezige maar zachte tannine. Kruidig, licht pittig pittig en toch sappig.

Kleur: ROOD

Volume: 0.75L

Lekker bij: Lekker bij geroosterde lamsbout met tijm. Ook heerlijk bij een stukje comté of gruyère.

Temperatuur: 14-16 C. Mag iets licht gekoeld zijn zodat het fruit het best tot z’n recht komt.

Wanneer te serveren: Een wijn om in 2 tot 8 jaar na de oogst op te drinken..
  • € 17,95

Aantal

Taoba Saperavi

In Georgië kruisten het pad van de ervaren wijnmakers Vano Shiukashvili en Thierry Fontannaz elkaar. De Zwitserse Thierry, bekend als een 'vliegende wijnmaker', werd verliefd op de eeuwenoude Georgische wijnmaakmethoden, met name de qvevri-fermentatie. Vano Shiukashvili is een bekwame wijnmaker in Kakheti, de bekendste en grootste wijnstreek van Georgië en besloot zijn kennis en kunde te delen. Geïnspireerd door de prachtige saperavi wijngaarden, werkten ze samen aan Taoba, waar traditie en innovatie samensmelten door gedeeltelijke rijping in qvevri en geselecteerde eiken vaten. Georgië is het oudste wijnland ter wereld. Hier werd 8.000 jaar geleden al wijn gemaakt, zo blijkt uit overblijfselen die archeologen in 2015 hebben gevonden. Het belangrijkste wijngebied is Kakheti, gelegen in het oosten van het land, op ongeveer 1,5 uur rijden van de hoofdstad Tbilisi. Hier staan de wijnstokken, 100% saperavi, van Taoba. De wijnstokken zijn ruim 30 jaar of ouder en staan op een zwarte leistenen bodem. Het klimaat wordt beïnvloed door het Kaukasus-gebergte dat meestal de regen tegenhoudt en zorgt voor koele nachten. De oogst gebeurt met de hand en loopt van eind september tot begin november, afhankelijk van de rijpheid van de druiven. Een deel van de druiven wordt ontsteeld en ondergaat een schilweking in RVS tanks, waar ook de alcoholische gisting plaatsvindt. Het andere deel gaat met tros en al de qvevri in. Een qvevri is een eivormige, aardewerken amfora die in Georgië traditioneel worden gebruikt voor de gisting en rijping van de wijn. Voor zover bekend is dit de oudste manier van wijnmaken. Terug naar de RVS tanks, na zes weken alcoholische vergisting en schilweking wordt de wijn geperst en een deel van de wijn wordt overgeheveld naar houten vaten van verschillende groottes: 225 liter tweede- en derdejaars Amerikaans eikenhout en 5.000 liter vaten. De druiven in de qvevri blijven rijpen tot het volgende voorjaar. De persing vindt plaats in het voorjaar en vervolgens wordt de overgebleven wijn (zonder schillen, pitten en steeltjes) overgeheveld naar een schone qvevri om verder te rijpen. De uiteindelijke wijn is een blend van 100% saperavi, gerijpt in RVS tanks, qvevri, 5.000 liter vaten en Amerikaanse vaten van 225 liter.