Fontanafredda Gavi di Gavi

Herkomst: Italië - Piemonte

Druif: Cortese

Omschrijving: Brede geur, met een intens bouquet waarin we bloemen, vanille, citrusfruit, lelietjes van dalen en bittere appelen ruiken. Een fraaie droge smaak, vol, uitgebalanceerd en elegant, met frisse zuren in de afdronk. Gavi di Gavi behoort tot de top van witte Italiaanse wijnen.

Kleur: WIT

Volume: 0.75L

Lekker bij: Uitstekend aperitief, maar ook een wijn die prima tot zijn recht komt bij hors-d'oeuvres, vis, schaal- en schelpdieren.

Temperatuur: 6-8 C.

Wanneer te serveren: Een wijn om nu te drinken, maar ook om te bewaren, tot 4 jaar..

  • € 21,95

Aantal

Fontanafredda Gavi di Gavi

De witte Gavi di Gavi is een van de bijzondere wijnen van de streek, en inmiddels verheven tot de super-appellatie DOCG. Het is een wijn die opmerkelijk goed kan ouderen. Hij heeft dit karakter te danken aan een combinatie van een krachtig karakter met een levendige zuurgraad. De druif aan de basis van de wijn is de cortese, een van de bijzondere lokale druiven van Piemonte. Een uniek druivenras, dat we nergens anders tegenkomen. De druiven rijpen laat, en worden meestal pas begin oktober geoogst. Een gisting op lage temperatuur en een korte opvoeding op roestvrijstaal staat garant voor een wijn met een maximum aan fruit en frisheid. Fontanafredda is gelegen in het hart van de Langhe. De wijngaarden met een totaaloppervlakte 70 ha., zijn gelegen op de heuvels in Piemonte op een hoogte tussen de 200 en 400 meter. Het bedrijf Fontanafredda is opgericht in 1878. De totale domeingrootte is 250 ha., verdeeld over meerdere gebieden gelegen in de dorpen Serralunga d'Alba, Barolo en Diano d'Alba. Niet van alle wijnen, die men produceert komen de druiven van de eigen wijngaarden. Men koopt ook veel druiven, waarbij strenge controles plaats vinden omtrent de kwaliteit en de herkomst van de druiven. Al generaties lang heeft men een optimale samenwerking met zo'n 500 kleinere wijnbouwers in Piemonte voor de levering van hun druiven.