Medjoul Dadels Super Jumbo
Herkomst: Dadelpalm (Phoenix dactylifera) – Midden-oosten
Verkrijgbaar in: Vers
Te gebruiken voor o.a.: In de keuken zijn dadels goed te combineren met noten, bijvoorbeeld amandelen, en roomkaas. Ze kunnen worden verwerkt in cakes en desserts, maar ook in combinatie met hartige gerechten zoals tagines (geurige stoofschotels), kerrieschotels of als vulling voor vis, vlees of gevogelte.
Goed voor: Ze zijn rijk aan goede energie, aan voedingsvezels, vitaminen, mineralen en anti-oxidanten. Ze zijn Natriumarm, vetarm en Cholesterolvrij.
Dadels passen goed bij een dieet tegen obstipatie, overgewicht, hoog cholesterol, hoge bloeddruk bloedarmoede en tijdens zwangerschap.
Dadels bevatten:
Vitamine A
Vitamine B1
Vitamine B2
Vitamine B6
Vitamine B5
Vitamine B3
Vitamine B11
Koper
Kalium
Mangaan
Magnesium
Ijzer
Fosfor
Calcium
Zink
Tanninen
Luteïne
Zeaxanthine
Zoals je ziet is het een hele waslijst. De vitaminen uit het B-complex zijn vooral goed vertegenwoordigd in de dadel. De dadel bevat in verhouding het meest vitamine B6 (pyridoxine), in 100 gram dadels zit 19% van de ADH aan B6. Qua mineralen zit er veel koper in de dadel, in 100 gram dadels zit maar liefst 40% van de ADH. Ook bevat de dadel veel vezels, 8 gram per 100 gram
Aantal (gram)