Herkomst: Peulvrucht (Arachis hypogaea) - Amerika
Verkrijgbaar in: Gebrand & Licht gezouten
Te gebruiken voor o.a.: Satésaus, pindarotsen, pindakaas en heerlijk bij een borrel
Goed voor: Hart- en bloedvaten: Pinda’s zijn rijk aan omega-3 vetzuren en zijn een ruime bron van enkelvoudig onverzadigde vetzuren.
Ze bevatten ook essentiële vetzuren zoals arachidonzuur, linolzuur en alfa-linoleenzuur.
Uit onderzoeken blijkt dat pinda’s en andere noten gunstige effecten hebben op oxidatie, ontstekingen en vasculaire reactiviteit,
het vermogen van onze bloedvaten om op een gezonde manier te reageren op stimuli.
Cholesterol verlagend: Een te hoog cholesterolgehalte in het lichaam is een van de oorzaken van verschillende cardiovasculaire aandoeningen
die steeds vaker voorkomen in onze maatschappij. Als bij iemand eenmaal een verhoogd cholesterolgehalte wordt gemeten,
krijgt deze persoon zware medicijnen om het schadelijke hoge cholesterolgehalte te verlagen. Pinda’s bevatten zowel veel meervoudig als enkelvoudig onverzadigde vetten.
Alzheimer & Dementie: Uit onderzoek blijkt dat een regelmatige consumptie van niacine(vitamine B3)-rijk voedsel, waaronder pinda’s, bescherming biedt tegen Alzheimer
en andere vormen van dementie. Meer dan 3.000 mensen boven de 65 werden gedurende zes jaar gevolgd, waarbij men keek naar een verband tussen het voedingspatroon en de afname van de cognitieve vaardigheden. Diegenen die de meeste niacine (22 mg per dag) door hun voeding innamen, hadden 70% minder kans dan degenen die het minste (13 mg per dag) innamen. Dit komt onder andere doordat vitamine B3 de bloedtoevoer naar de hersenen verbetert. Een handjevol pinda’s (50 gram) levert bijna de helft van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid niacine.
Bestrijding van kanker: Naast een hoog gehalte aan antioxidanten, bevatten pinda’s ß-sitosterol, een fytosterol wat een grote rol speelt bij het bestrijden van kanker,
met name darmkanker, prostaatkanker en borstkanker. Ook producten waarin veel pinda’s verwerkt zijn, zoals pindakaas en arachideolie,
zijn vanzelfsprekend goede bronnen van fytosterolen en kunnen dus helpen bij het verlagen van de kans op verschillende soorten kanker.
Aantal (gram)