Cantine Menhir ‘No Zero’ Negroamaro

Herkomst: Italië – Apulië

Producent: Cantine Menhir

Druif: Negroamaro

Omschrijving: Zwoele geuren van pruimen en kersen, lichte tonen van leer en iets vanille, vooral breed en intens. Kruidig en stevig van smaak, zwoel mondgevoel, veel concentratie, zwart gestoofd fruit, aangename tannine en opwekkende bitters.

Kleur: ROOD

Volume: 0.75L

Lekker bij: Bij konijn met pruimen, parelhoen met zomergroenten, belegen kazen, zoals een gerijpte pecorino maar ook heerlijk bij biefstuk met rode portsaus.

Temperatuur: 16 - 18 C.

Wanneer te serveren: Een wijn om direct te drinken, maar kan zeker nog wel drie jaar verbeteren.
  • € 11,95

Aantal

Cantine Menhir ‘No Zero’ Negroamaro

Negroamaro, de belangrijkste druif van de grote herkomstgebieden van de hak van de laars, zoals onder andere Salice Salentino. Maar dat is geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. Negroamaro is een druif die karaktervolle wijnen oplevert. Niet voor niets betekent negroamaro ‘donkere bittere’. Donker is prima, bitter kan nog wel eens problemen opleveren bij de wijndrinker. Het is een eigenschap die we vooral zien als de druiven niet goed rijp zijn. Het is dan ook van groot belang om negroamaro laat te oogsten, op het moment dat de druiven werkelijk volkomen rijp zijn. Soms laat met de druiven na de oogst drogen, om wijnen te maken met meer kracht, zwoelheid en diepte en soms zelfs een klein beetje restzoet, zoals we dat ook vinden in Amarone, de beroemde wijn uit Valpolicella. Maar we moeten niet vergeten dat deze druiven ook worden gebruikt voor heerlijke DOC-wijnen, de officiële appellations. Daarin worden ze gemengd met andere druiven, om tot een optimale combinatie te komen. Juist deze wijnen zijn ook interessant, omdat ze gebaseerd zijn op een jarenlange ervaring, en dus minder gevoelig voor de waan van de dag. Boeiende wijnen, die de streek maken tot een goudmijn voor de wijnliefhebber. Apulië, de hak van de Italiaanse laars, heeft zich ontwikkeld tot een van de populaire wijngebieden van Italië. Dat is niet zo gek, als je ziet dat de prijzen van de goede wijnen in veel klassieke wijnstreken tot grote hoogte gestegen zijn. Degenen die graag een goede Italiaanse wijn drinken voor een vriendelijke prijs, komen dan meer in het zuiden terecht. Een goede ontwikkeling ook voor het zuiden, dat daarmee meer geld krijgt om te investeren in kwaliteit. Dat zie je terug in de wijngaarden en de kelders. De fraaie wijnen die deze streek inmiddels voortbrengt, trekken internationaal de aandacht. En dat niet alleen, het zorgt er ook voor dat steeds meer wijnmakers van internationale allure naar deze streek trekken, om hier zeer fraaie wijnen te maken, zodat de reputatie alleen maar nog beter wordt. De oude Grieken vonden het al een perfecte streek voor de wijnbouw, vanwege het milde klimaat, in combinatie met een bij tijden frisse wind van zee. Logisch dat de druiven onder de zonnige omstandigheden hier een perfecte rijpheid ontwikkelen. Sterker nog, vanwege de krachtige zonneschijn worden hier druivenrassen gebruikt die in dat opzicht een extra stootje kunnen verdragen. En dat maakt de wijnen uit deze streek ook weer extra aantrekkelijk. Niet alleen is het leuk om eens een wijn van een andere druif te drinken dan een Cabernet of de Merlot, maar ook zijn deze eigen druiven beter in staat om in de hitte toch voldoende zuren en frisheid te behouden. De eigen druiven van de streek passen perfect bij het ongenaakbaar hete klimaat.